Tid: 24. oktober 2019 kl. 15.00-18.00
Sted: Rambøll (Ørestad), Hannemanns Allé 53, 2300 København S
Tilmelding: via IDA tilmelding
Håndtering af fugt- og skimmelrelaterede problemer i bygninger kræver indgående bygningsfysiske kompetencer for korrekt årsags- og omfangsbestemmelse. Dette møde beskæftiger sig med skimmelvækst, fugtmåling og fugtsimuleringer – på højt fagligt niveau.
VI GENTAGER ARRANGEMENTET FRA 2018 I AARHUS – DENNE GANG I KØBENHAVN!
Håndtering af fugt- og skimmelrelaterede problemer i bygninger kræver indgående bygningsfysiske kompetencer for korrekt årsags- og omfangsbestemmelse.
Der gennemgås forskellige bygningsfysiske forhold, som har betydning for mikrobiel vækst på bygningsmaterialer og for påvirkning af indeklimaet, f.eks. fugtvandring i bygningsmaterialer, fugtophobning på overflader, temperaturer, luftstrømninger og trykforhold etc.
Hør også om hvilke bygningsfysiske parametre der er vigtige for skimmelpåvirkning af indeklimaet. Derudover gennemgås forskellige analysemetoder til påvisning af skimmelsvampe.
Mødet byder desuden på et spændende indlæg om biologisk analyse koblet på detaljerede fugtsimuleringer for dimensionering af udbedringsløsninger.
De praktiske erfaringer, udfordringer og faldgruber med bygningsundersøgelser for fugt og skimmel får vi et veloplagt bud på fra mindre rådgivningsfirma.
Dagens program:
Kl. 15:00 Velkommen
Henrik M. Tommerup, Seniorkonsulent i Rambøll, medlem af IDA Bygningsfysik bestyrelsen.
Kl. 15:10: Skimmelsvampebiologi i relation til bygningsfysik
Niels Skals, Chefrådgiver i Rambøll. Biolog og PhD.
Skimmelsvampe vokser pga. forhøjede fugtniveauer på materialeoverflader. Hvorfor vokser det mere på nogle overflader end andre. Hvordan påvises skimmelsvampe. Styrke og svagheder ved de forskellige prøvemetoder. Hvilke bygningsfysiske parametre er vigtige for negativ påvirkning af opholdszonen i bygninger.
Kl. 15:40: Fugt og fugtige materialer i relation til skimmelvækst
Eva Møller, professor ved DTU Byg
Byggematerialer kan optage og afgive fugt i forhold til omgivelserne – til indeklimaet og til andre materialer. Men deres fugt- og materialetekniske egenskaber vil ofte være meget forskellige – også i forhold til risikoen for skimmeldannelse. Hvordan vandrer fugt i materialer. Hvordan opstår der kritiske fugtniveauer på overflader. Hvordan beskyttes bygningsmaterialer mod fugt og skimmelvækst.
Kl. 16:10: Pause med forfriskninger
Kl. 16:30: Fugtsimuleringer og skimmelvækst
Jan-Erik Samdal Straume, Seniorkonsulent i Rambøll.
Der findes forskellige metoder til at beregne og simulere fugtvandring i materialer. Med WUFI kan man også estimere risikoen for skimmelvækst på materialeoverflader. Simuleringer kan være meget værdifulde i både projektering af nybyggeri samt renovering hvor nye og gamle materialer/konstruktioner skal spille sammen.
Kl. 17:00: Bygningsundersøgelser for fugt og skimmel i praksis.
Christoph Höflich, Höflich Byggeteknisk Rådgivning
Når bygninger skal undersøges for fugt og skimmelproblematik er det vigtigt at anvende de relevante målemetoder til de givne udfordringer. Der er mange faldgruber og der er risici for falsk positive eller falsk negative fugtmålinger. Christoph vil illustrere dette med praktiske eksempler fra både nyt og gammelt byggeri.
Kl. 17:30: Spørgsmål og diskussion
Kl. 18:00 Mødet slutter